Kategórianyertes borászatok

Magyarország borvidékei - 2019


 

Egyéb fehérbor - Istvándy Pincészet

Az Istvándy Pincészet a Badacsony borvidék harmadik generációs borászata. Ültetvényeik a Badacsony, a Gulács, a Csobánc és a Tóti-hegy ölelésében helyezkednek el, jelenleg 40 hektáron, amelyet kiegészítenek az őshonos állatokat (mangalica, szürke marha, racka juh) befogadó legelők, szántók. A kéknyelű szőlőfajtára, valamint a borvidékre jellemző szürkebarátra és olaszrizlingre helyezik a hangsúlyt. A tanúhegyek vulkanikus talaja és a helyi mikroklíma a terroir-ra jellemző kiváló savtestű, elegáns borokat adnak.
Hitvallásuk: „Tisztelve a hagyományokat keressük az újat, miközben a hangsúly mindig a minőségen van.”

Kategórianyertes bor: „Kékderű" Badacsonyi Kéknyelű 2017

2017 elején hideget és meleget is kapott a Badacsonyi borvidék, de az évjárat az őshonos, nehéz művelésű kéknyelű szempontjából mégis kiemelkedő minőségű volt. Az Istvándy Pincészet a kezdetektől fogva közreműködött ennek a legendás magyar fajtának az újjászületésében.
A kéknyelű meglehetősen semleges karakterű fajta, ezért kiválóan alkalmas a termőhely adottságainak felmutatására. A pincészet nyertes bora megnyerően friss, illatában és ízében visszafogott citrusos jegyekkel, üde savérzettel, kellemesen hosszú lecsengéssel. Vulkanikus karakterű, de elegáns bor, rendkívül hosszú érlelési potenciállal.

Istvándy Pincészet