Kategórianyertes borászatok

Magyarország borvidékei - 2019


 

Furmint - Grand Tokaj

A Grand Tokaj Zrt. a Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb borászataként a térség termelésének mintegy 35%-át adja. A 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a régió integrátoraként 1000 hektár termőterületről, több mint 1000 kistermelőtől vásárol fel szőlőt. A technológiai hátteret a 6,6 millió liter kapacitású tartálycsarnok biztosítja. A Grand Tokaj pincészet új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben
az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza.

Kategórianyertes bor: Kővágó Furmint 2015

Az évjáratban szüretelt egészséges furmintot a kíméletes lékinyerés után első töltésű 5 hektoliteres hordókban erjesztették. Érlelése április közepéig finomseprőn tartva történt. A borban található hűsítő jelleg szépen keveredik a furmint szőlő zamataival, melyet kiegészít a mádi  Kővágó dűlő ásványossága. Az újhordós erjesztésnek és érlelésnek köszönhetően ízében jelen van egy szép füstösség; a furmint szőlő testessége és karaktere vibráló grapefruitos gyümölcsösséggel párosulva jelenik meg. Nagytestű, hosszú lecsengésű bor, melynek végén visszaköszön az ásványos, sós jelleg.

Grand Tokaj Pincészet