Kékfrankos - Etyeki Kúria Borgazdaság

Az Etyeki Kúria Borgazdaság 1996 óta működik Etyeken, az Öreghegyen. A pince a hagyományok tisztelete mellett kezdettől fogva újító szemléletmódjával vált ismertté. A főborász, Mérész Sándor tíz éve csatlakozott a csapathoz, azóta formálja a borok egyedi stílusát, összehangolja a helyi tapasztalatokat a legújabb kutatási eredményekkel. A kezdeti 1,5 hektáros termőterület mára elérte az 54 hektárt. A termelés két borvidéken zajlik: az etyeki sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir trió mellett a soproni szőlőterületeken a meghatározó fajta a kékfrankos.

Kategórianyertes bor: Etyeki Kúria Kékfrankos 2015

A kékfrankos fürtöket kézzel szüretelték a soproni szőlőterületeken. 21 napos héjon erjesztés után a bor egy éven át 300 literes tölgyfa hordókban érett, melyeknek fele új volt. A bort közepes intenzitású rubin, csillogó szín jellemzi. Illatában a szamóca és a cseresznye gyümölcsös jegyei fedezhetőek fel a medvecukor és a feketebors fűszerességével együtt, melyet a pirítós és a szegfűszeg egészíti ki. Kóstolásnál az érett meggy és áfonya íze határozza meg leheletnyi mentával a rétegzett fűszerezettség mellett. A főtt szilva és a szerecsendió harmadlagos jegyei a gyümölcsös karakter fejlődését jelzik.