Kategórianyertes borászatok/

Magyarország borvidékei - 2017

Bikavér - Fritz Pincészet

A Fritz Pincészet több évszázados családi hagyományokra épül. Az ősök a németországi Baden-Württemberg tartományból, Würmersheim községből származnak, és ott már az 1600-as évek elején termesztettek szőlőt és készítettek bort. A 18. században telepedtek le Magyarországon, folytatva a szőlőtermesztést a Szekszárdi borvidéken, amelynek fejlődését a 20. században a második világháború törte meg. A fáradságos munkával kiépített birtokot a háború után elvették a családtól, és csak a rendszerváltozás után tudtak újra elkezdeni építkezni a régi hagyományok alapján. Fritz József az 1990-es évek elején vásárolt egy kis présházat és kiváló adottságú 2 hektárnyi szőlőterületet a Szekszárdi borvidéken, a Decsi-hegyen. A birtok évről évre növekedett, és a bortermelés mellett a vendéglátásra is nagy hangsúlyt fektetett.
A Fritz család ma már 30 hektár szőlőterületen gazdálkodik a sajátos mezoklímával rendelkező Aranydomb-dűlőben. A terület keleti-délkeleti fekvésű, a dombokat fedő lösztakaró pedig egyaránt kedvez a helyi és világfajtáknak. A hangsúly azonban a borvidékhez köthető helyi fajtákon van, mert – véleményük szerint – ezekkel lehet igazán kifejezni Szekszárd egyediségét. Évente mintegy 200 ezer palack bort készítenek, fő fajtájuk a kékfrankos, ez a szőlő általában házasításaik fontos alkotóeleme is. Boraik hazai és nemzetközi borversenyeken rendre fontos díjakat hoznak el.

Kategórianyertes bor: Szekszárdi Bikavér 2012

A Decsi-hegy Aranydomb dűlőjében termesztett kékfrankos, kadarka, cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon házasításával készült a bikavér. Az alapborok 12 hónapig érlelődtek másodtöltésű magyar tölgyfa hordókban, a házasítás után további hat hónapot töltött hordóban a bor. Az évjáratra jellemző érett piros és fekete bogyós gyümölcsök mellett illatban és ízben is finom fűszerek, vanília, fahéj, szegfűszeg jelennek meg. Kitűnő hordóhasználat jellemzi. Érett, lágy tanninok, szép szerkezet, kitűnő struktúra és hosszú lecsengés
– ilyen egy igazi szekszárdi bikavér.

Fritz Pincészet