Egyéb fehérbor - Gróf Degenfeld Szőlőbirtok
A gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyományai alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérli őket. Száraz borokat és édes borkülönlegességeket készítenek a régió három vezető szőlőfajtájából, a furmintból, a hárslevelűből és a sárga muskotályból. Különlegességeik között megtalálhatók az édes, kései szüretelésű borok, a szamorodni és a híres tokaji aszú. A 35 hektáros szőlőültetvényeik Mád és Tarcal határán találhatók. 2009 óta ültetvényeik ellenőrzött, organikus művelésben részesülnek, aminek során a szőlőnövény és a természet egyensúlyának fenntartására törekednek.
Kategórianyertes bor: Tokaji Organikus Terézia Hárslevelű 2022
A hárslevelű könnyen felismerhető a hársfáéhoz hasonló alakú leveléről vagy jellegzetes, hosszú, akár fél méteres fürtjeiről és viszonylag kis méretű bogyóiról. Rendkívül sokoldalú fajta: száraz fajtaborként és aszú alapanyagként is tökéletes lehet. E tétel kellemes, gyümölcsös aromájában leginkább a köszméte illata dominál, de a háttérben egy csepp virágméz és a hordós jegyek is felfedezhetők, amit enyhe ásványosság egészít ki. A közepesen hosszú lecsengésében a körtés ízvilág aromái uralkodnak. A száraz, organikus borhoz a Tarcalon található Terézia dűlőből szüretelték a tökéletesen érett, egészséges fürtöket.