Pezsgő - Sauska Borászat
Sauska Krisztián és Andrea az ezredfordulón alapította meg családi borászatát Tokajban, ahol az édes borok mellett az elsők között kezdtek száraz borokat is készíteni. A hagyományos tokaji aszú és késői szüretelésű borok mellett 2009-ben debütált a Sauska első száraz évjárata, amelyet 2011-ben habzóborok követtek. A család 2008-ban nyitotta meg második borászatát Villányban. Vörös fajtaboraik, Bordeaux-i-házasításaik és rozéjuk mára a legtöbb díjat nyert, legkeresettebb magyar borok közé emelte őket világszerte. Tokaji szőlőből, hagyományos érleléssel készülnek pezsgőik a Sauska budafoki pincéjében 2019-óta. Új tokaji borászatuk a rátkai Padi-hegyen 2023-ban nyílt meg.
Kategórianyertes bor: Sauska Brut, Méthode Traditionelle, Non vintage
A szőlőt kifejezetten erre a célra telepített saját területeinken szüreteljük, tudatosan megválasztott tőketerheléssel. A Sauska Tokaj úttörő a tokaji borvidéken a chardonnay és a pinot noir fajták telepítésében, melyekből főként hagyományos érlelésű pezsgőket készítünk. A Tokajban készített alapbort Budafokra szállítjuk, ahol pezsgősítjük a saját pezsgőpincénkben. Tölgyfa hordós érlelés nélkül, kizárólag tartályban erjednek pezsgőink a friss, ropogós, elegáns összhatás érdekében. A házasítás tavasszal történik, a stílusunkat meghatározó szabályok betartásával: a furmint alapú házasítást chardonnay és pinot noir (fehéren préselve, fehérborként) segítik, 20% körüli reserve felhasználásával. Két év seprőn érlelés után degorzsáljuk.