Kategórianyertes borászatok

Magyarország borvidékei - 2022


 

 

Egyéb fehérbor - Dobosi Birtok

Bortermelő őseik már 1721-ben megfogalmazták egy pince építésének a gondolatát, ami megannyi szüret után végül 1988-ban létre is jött. Ekkor 1 hektárnyi szőlőterülettel rendelkeztek, azóta 25 hektáron gazdálkodnak. A birtokon nemcsak a borok kapnak teret, hanem étterem, szállás és wellnessrészleg is várja a látogatókat. Organikus gazdálkodásuk alapja, hogy a bort nem elég inni, értékelni is kell. A természetet nem elég  használni, becsülni is kell. Hiszik, hogy a bor egyik útja a szőlőszemtől a palack mélyéig tart, a másik pedig akkor kezdődik, amikor kiengedik a bort a palackból. A család mindkét úton a természet bölcsességét és a mértékletességet követi. Bioorganikus gazdálkodásuk vegyszermentesen ötvözi évszázadok hagyományát és a jelenkor innovációit.

Kategórianyertes bor: Bio Juhfark 2021

A juhfark magyar szőlőfajta nevét a juh farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtjeiről kapta. Nagyon jól tartja a savakat, és szépen beérik. A bor színe halványsárga, illatában először a citrusok jelennek meg, és kitűnően hordozza a Nivegy-völgy meszes jegyeit, ami a kortyban is gazdagon megjelenik, s mindezt szépen integrált savak tartják hosszan a borban. A pohárban lassan forog a nedű, és fiatal korát meghazudtolva mutatja meg komplexitását. Az organikus művelésnek szerves részét képezi a pincészetnél, hogy teljesen érett bogyókat szüretelnek le, így teltebb, tartalmasabb a korty.