Furmint - Dereszla Pincészet
A Dereszla Pincészet Magyarország északkeleti részén, a Tokaj-hegyaljai borvidék szívében, Bodrogkeresztúron található. Negyven hektár saját és száz hektár szerződéses területen dolgoznak, huszonöt különböző dűlőben, amelyek közül több Hegyalja első osztályú történelmi termőterülete: Dereszla, Lapis, Henye, Hatalos, Zsadány, Várhegy. A dűlők különféle talajtípusai döntően meghatározzák a Dereszla-borok összetettségét. A Dereszla dűlő vulkanikus riolittufa talajába a múltban több mint egy kilométernyi pincerendszert vájtak, és ez kiválóan alkalmas az aszú- és szamorodniborok, illetve a pezsgők érlelésére. A cégcsoporthoz tartozó, 2015-ben átadott Henye Borászat készíti a száraz borokat és pezsgőket.
Kategórianyertes bor: Furmint Selection 2022
Csakis furmintból készült e száraz fehérbor: fürtjeit kézzel szüretelték, gondosan válogatták, magyar tölgyből készült újfahordóban erjesztették, majd 6 hónapig finomseprőn érlelték. A vulkanikus talajnak és a hordós érlelésnek köszönhetően gazdag ízvilág, szalmasárga szín és enyhe vaníliajegyek jellemzik, a szép struktúrának és a finom savaknak köszönhetően pedig jó érlelési potenciállal rendelkezik. Fogyasztását 12°C-on pástétommal, gombával, füstölt hallal, tenger gyümölcsével vagy bárányhússal ajánlják.