Kadarka - Eszterbauer Borászat
A levéltári adatok szerint a család már 1746 óta műveli a szekszárdi domboldalakat. A felmenőik emlékét őrzik a borcímkéken szereplő 20. századi családi fotók és a sokszor humoros, néha szívbe markoló történetek. Eszterbauer János a család 10. generációjának a tagja, aki feleségével, lányaival és Klein Miklós borász segítségével működteti a hagyományokon alapuló vállalkozást. A helyi adottságoknak megfelelően kínálatuk nagy részét vörösborok adják. A kadarka, a kékfrankos és a bikavér mint szekszárdi fajták a borvidék sokszínűségét hirdetik, a világfajták pedig a borászat nemzetközi elismertségét öregbítik. A 2019-ben épült modern feldolgozóüzemük kompromisszummentes borkészítést tesz lehetővé a szürettől egészen a palackozásig.
Kategórianyertes bor: Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2022
A múlt és nagyapáink megidézése csak a kadarkával együtt lehetséges. Ha a világ megismeri annak a világfajtáktól teljesen eltérő, különleges értékeit, akkor talán jövője is lehet. Az Eszterbauer Borászat ezért dolgozik. A Nagyapám kadarkával elődjükre, a tekintélyes szekszárdi szőlősgazdára emlékeznek. A bor klónszelekciós kísérletek eredményeként és az öregtőkék válogatott terméséből jött létre, igen elegáns és komplex ízvilágot hozva létre.