Kadarka - Németh János Pincészet

A családi pince a szekszárdi Iván-völgyből eredeztetett, több generációra visszatekintő tradícióval bír, mégis a fiatal, folyamatosan megújulni képes, dinamikusan fejlődő szekszárdi borászatok közé tartozik. Fiatal kora ellenére Németh Janó borásznak idén már a huszonkettedik önálló szürete lesz. Több mint 10 hektáron gazdálkodva, évjárattól függően, kb. 50.000 palack bort készítenek, kidomborítva a terroir előnyeit, lehetőségeit. Ehhez a filozófiához tartják magunkat a szőlő feldolgozásakor, legyen az kadarka, kékfrankos, fehér szőlő vagy bármilyen testes világfajta. Mottójuk: „Dűlőből, spontán.” Kiemelt büszkesége a pincészetnek, hogy Az Országház Bora megmérettetésen 2019-ben is a kadarka kategória győztesei lettek.

Kategórianyertes bor: Szekszárdi Kadarka 2018

A 2018-as Kadarka a szekszárdi Gyűszű-völgy és Iván-völgy területeken szüretelt, gondosan, kézzel válogatott szőlőkből, nyitott kádon, spontán erjesztéssel készült. A 8-10 napos erjesztést, majd a 10 hónapnyi reduktív érlelést követően került palackba. A 2018-as szüret nagyon jó alapanyagot adott: egészséges, szép, érett szőlőtermést dolgozhattak fel. A reduktív érlelésnek köszönhetően sikerült tökéletesen megőrizni a kadarka fajtajegyeket, a gyümölcsösséget és az eleganciát.

Németh János Pincészet