Kategórianyertes borászatok/

Magyarország borvidékei - 2017

Kadarka - Takler Borbirtok

A Takler-pincészet az ország egyik meghatározó családi borbirtoka, amelyet Takler Ferenc, a 2004-es Év Bortermelője két fiával, ifjabb Ferenccel és Andrással együtt irányít már több mint 20 éve. A jelenleg 70 hektáros szőlőbirtok a világfajták mellett nagy hangsúlyt fektet a kadarka és a kékfrankos termesztésére is. A kiváló adottságú területek, a tudatos szőlőtermesztés, a korszerű feldolgozás és a kompromisszumokat nem tűrő filozófia évről évre újabb és újabb sikereket hoz a pincészetnek, amely számos országba exportálja borait, többek között Lengyelországba, Belgiumba, Svájcba, Angliába, Kínába, valamint az Egyesült Államokba. Széles borkínálatukban a veretes nagy vörösek, mint a Primarius (merlot), a Regnum Cuvée vagy éppen a Cabernet franc Reserve mellett éppúgy megtaláljuk az elegánsabb vörösborokat is, mint a kékfrankos, a bikavér vagy a kadarka. Patinás borbirtokuk a Szekszárdi Borvidék egyik gyöngyszeme, amely számos lehetőséget kínál a romantika, a kikapcsolódás és nem utolsósorban a komoly vörösborok szerelmeseinek. A Takler Kúria rusztikusan berendezett szobáival, gótikus stílusú éttermével, hangulatos átriumudvarával, korszerű konferenciatermével és tágas, felüdülést és pihenést nyújtó részlegével várja igényes vendégeit.

Kategórianyertes bor: Kadarka 2015

Takler Ferenc és fiai kezdetek óta foglalkoznak a Szekszárdi borvidék legősibb és egyben legjellegzetesebb, ugyanakkor legkényesebb szőlőfajtájával, a kadarkával.
Jelenleg 3,5 hektáron termesztik alacsony kordonos műveléssel. Hitvallásuk szerint a cseresznyepiros színű, szép savakra épülő, és legfőképp határozott fűszerezettséget mutató kadarkákat tartják az igazinak. A 2015-ös évjárat is szépen hozza a fűszeres és gyümölcsös jegyeket, izgalmas zamatokkal és szép lecsengéssel kiegészülve. A bort féléves acéltartályos érlelés után palackozták, így garantálva a fajtajelleget, valamint a vibráló, tiszta karaktert.

Takler Borbirtok