Kategórianyertes borászatok

Magyarország borvidékei - 2022


 

 

Kékfrankos - Riczu Tamás Borászata

A borászat a Villányi borvidék közepén, a siklósi várral szemben, az Akasztófa dűlőben található. 7 hektár szőlőterületüket tudatosan,  „környezetbarát” növényi kondicionáló termékekkel, vegyszermentesen művelik. A borok kizárólag természetes, állati származékoktól mentes, vegán alapanyagok felhasználásával készülnek, évente maximum 40-50 ezer palackkal, melyek villányi védett eredetű classicus, premium
és super premium minősítéssel kerülnek forgalomba. A borászat célja, hogy megismertesse a magyar borkedvelőkkel a kulturált borfogyasztást, képviselje és népszerűsítse a minőségi borokat, nemzetközi szinten pedig bizonyítsa, hogy Magyarországon kiváló borvidékek vannak, amelyek magas színvonalú borokat adnak a világnak.

Kategórianyertes bor: Villányi Kékfrankos 2019

Egy kivételesen szép, a kékfrankos szőlő fajtajellegét karakteresen képviselő, igazi villányi vörösbor. A 16 hónapon át 225 literes másodtöltésű  magyar tölgyfa hordókban való érlelésnek köszönhetően az érett, húsos gyümölcsök – a cseresznye és a meggy – aromája a hordófűszerek intenzív zamatával elegyedve rendkívül kellemes, fanyar ízű bort varázsol a poharakba. Tüzesen fiatal, de testes, komoly, egyensúlyos, nagy extrakttartalmú elegáns bor, feszes savszerkezettel, szépen lekerekedett tannintartalommal, hosszú lecsengéssel. 2022-ben a Pannon Borrégió Top 25 bora között szerepelt.