Kategórianyertes borászatok/

Magyarország borvidékei - 2017

Egyéb fehérbor - Kolonics Károly Családi Pincészet

Kolonics Károly, a Kolonics Pincészet tulajdonosa és borásza – azt mondhatjuk – Somlón született, hiszen anyai nagyapjának a somlószőlősi oldalon, a hegyen kis parasztpincéje, szőlője volt. Így ifjúságának meghatározó része volt a szőlő és a pince körüli munka. Azon kevesek közé tartozik, akinek a gyerekkorban kötelező munkák miatt nem ment el a kedve a szőlészkedéstől-borászkodástól.
Jelenleg hat hektáron gazdálkodik. Olaszrizling, juhfark, furmint és hárslevelű fajtákkal dolgozik a pincészet, és egy hektárról vásárolnak fel juhfark és furmint szőlőt. A borok tradicionális eljárással készülnek. Mintegy 6-12 órás héjon áztatást követően következik a préselés. Az erjesztés kizárólag fahordóban történik, spontán, fajélesztő hozzáadása nélkül. (Saját környezetéből kitenyésztett élesztő nem áll rendelkezésre, az egyenízeket produkáló, kereskedelmi forgalomban kapható élesztőktől pedig idegenkedik a borász.) Minimum egy évig, 1000–1800 literes tölgy- és akácfa hordókban érnek a borok. A pincében 30 000 liter bornak van helye hordókban, emellett 20 000 liter tartályos kapacitással is rendelkezik a pincészet.

Kategórianyertes bor: Somlói Juhfark 2015

Tiszta, egyenes, jó savérzetű, klasszikus somlói. Sós, ásványos karakter jelenik meg a bor lecsengésében, mindemellett kerek, egyensúlyos bor. Még pályája elején jár: most kezdi megmutatni „oroszlánkörmeit”. Már megjelennek benne az igazi somlói másodlagos és harmadlagos aromák. A somlói borok esetében tipikus hiba, hogy általában már azelőtt lecsúszik a torkokon, mielőtt kiderülhetne, hogy mit is tud a hegy leve valójában.

Kolonics Károly, a Kolonics Károly Családi Pincészet tulajdonosa