Kategórianyertes borászatok

Magyarország borvidékei - 2022


 

 

Kadarka - Mészáros Pál Borház és Pince

A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról fiúra száll. Több mint 130 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak, ajtaválasztékuk széles, így több mint 30 féle borral tudják képviseltetni magukat a hazai és a külföldi piacokon. Szívügyüknek tekintik a kadarka és a kékfrankos fajták népszerűsítését. A borkészítés hagyományos oxidatív és zárt rendszerű reduktív technológiával acéltartályokban, automata vezérelt vörösborerjesztő tartályokban, folyamatos laboratóriumi ellenőrzés mellett folyik, az érlelés barrique és ászokhordókban történik. A palackokat a löszbe vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borokkal töltik meg.

Kategórianyertes bor: Szekszárdi Kadarka 2019

A Szekszárdot ölelő dombokról származik az érett, egészséges kadarka, melyet 1,5 kg tőketerhelésű, zöldszürettel válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szednek. A szőlő kíméletes feldolgozáson esik át, ezáltal nem oldódnak ki belőle az erős tanninok, így bársonyos, jól iható borokat kapnak, melyeket
utána tölgyfa hordóban érlelnek. E jellegzetes szekszárdi kadarka illatában a méz és a fűszeresség dominál, ízében a szőlőfajta egyedisége mutatkozik meg: telt és meleg, sok fűszerrel. Hosszú utóíz és bársonyosság jellemzi. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 16-18 °C. 2022-ben Szekszárd Város Borának  választották.