Cabernet franc - Sauska Borászat
Sauska Krisztián és Andrea az ezredfordulón alapította meg családi borászatát Tokajban, ahol az édes borok mellett az elsők között kezdtek száraz borokat is készíteni. A hagyományos tokaji aszú és késői szüretelésű borok mellett 2009-ben debütált a Sauska első száraz évjárata, amelyet 2011-ben habzóborok követtek. A család 2008-ban nyitotta meg második borászatát Villányban. Vörös fajtaboraik, Bordeaux-i-házasításaik és rozéjuk mára a legtöbb díjat nyert, legkeresettebb magyar borok közé emelte őket világszerte. Tokaji szőlőből, hagyományos érleléssel készülnek pezsgőik a Sauska budafoki pincéjében 2019-óta. Új tokaji borászatuk a rátkai Padihegyen 2023-ban nyílt meg.
Kategórianyertes bor: Villányi Franc 2019
Két siklósi dűlő, a Csukma és a Makár terméséből házasított cabernet franc. Mindkét dűlő igen közel áll a szívünkhöz: a Csukmából kizárólag prémium alapanyagot szüretelünk, míg a Makár a lelke valamennyi siklósi házasításunknak. A 2019-es hullámvasút-évjárat dús, színgazdag borokat adott, kiegyensúlyozott tanninokkal és savakkal. A 2019-es év az elmúlt tíz esztendő legszárazabb telével indult. Váltakozva következtek a meleg és hűvös időjárási hullámok. Mély színű és koncentrált borok születtek ebben az évjáratban. Illatban édes szeder és szilva, némi eukaliptusszal. Testes és elegáns korty, sok frissességgel.