Kategórianyertes borászatok

Magyarország borvidékei - 2018

Egyéb fehérbor - Dobosi Pincészet és Vendégház

A Dobosi Pincészet családi vállalkozás a Balaton-felvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól öt kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán. A rendszerváltás után Dobosi Dániel borász és felesége Ilonka, másolhatatlan vendégszeretetével fogta össze és élesztette újjá a családi birtokot. Az öt gyerek közül Bálint és Győző döntöttek a borászat mellett, ma már ők vezetik a vállalkozást. A család jelenleg 26,5 hektár szőlőt művel a borvidéken, főként a Nivegy-völgyben és 1,5 hektárt Balatonfüreden. 2001 óta a Biokontroll Hungária ellenőrzése mellett készülnek boraik. Vállalkozásuk célkitűzése, hogy megismertessék vevőikkel termékeiket, elkötelezettségüket a biotermékek és a minőség iránt, mint egy több generáción átívelő értékrendet.

Kategórianyertes bor: Bio Kéknyelű 2016

Az őshonos kéknyelűt nevezik „úri szőlőnek” is, hiszen művelése nem egyszerű, a megfelelő megtermékenyüléshez szükséges egy porzófajta is. Ez általában – és a Dobosi Pincénél is – a budai zöld.
A szüretet és a préselést követően 24 órás ülepítés következett, s csak a tiszta mustot erjesztették, 17°C-on, a terroir-jelleget kiemelő dán fajélesztő alkalmazásával. A bor acéltartályban, majd azt követően palackban érett, mielőtt a forgalomba került. Összesen 4300 palack készült belőle. Az adott évnek köszönhetően tovább hagyhatták érni a szőlőt a tőkén, így a bor színe mélyebb. A 2016-os évjárat magasabb extraktot hozott, így sűrűbb, némileg olajos bor született. Illatában a fehér virágokra emlékeztető jegyek jelennek meg, némi fügével kísérve. Ízét a szép savszerkezete uralja, amelyben a birs jegyei szembetűnően jelen vannak. Közepes test, szép hosszú lecsengésssel.

Dobosi Pincészet és Vendégház