Kategórianyertes borászatok/

Magyarország borvidékei - 2017

Tokaji aszú - Grand Tokaj

A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaji Borvidék (korábban Tokaj-Hegyalja) legnagyobb – állami tulajdonban lévő – pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. A tolcsvai központú, 54 hektáros saját szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű és egyben legnagyobb szereplője, a térség teljes bortermelésének több mint 30 százalékát adja. A régió integrátoraként, mintegy 1050 hektár termőterületről csaknem 1200 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.
A Grand Tokaj Pincészet – a Tokaj Kereskedőház utódjaként – nehéz örökséggel kezdett a megújulásba. A 2013-tól zajló átalakulás a 21. század követelményeinek megfelelő feldolgozóüzem megépítése mellett teljes arculatváltást is eredményezett. Új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos eszenciáról is ismert borász (Wine & Spirits magazin), Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza. Az eredmények sem sokat váratnak magukra: számos versenyről, bortesztről hoztak el szép trófeákat a Grand Tokaj borai az elmúlt években.

Kategórianyertes bor: Grand Tokaj 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013

A 2013-as 6 puttonyos tokaji aszút 100 százalékban az integrációban felvásárolt aszúszemekből készítette Áts Károly főborász. Főleg furmint és hárslevelű aszúszemeket tartalmaz, de kisebb mennyiségben zétát, kabart, kövérszőlőt és sárgamuskotályt is. Az alapbor 100 százalékos furmint. Illatában üde aszalt sárgabarack, kamillás tavaszi virágosság, aszalt narancs és déligyümölcsök, rózsaborsos kedvesség. Ízében szilvás, barackos lekvárosság párosul a gyümölcsösséggel. Testes, hosszú bor, nagy komplexitással, minden bizonnyal hosszú érlelhetőséggel.

Grand Tokaj Pincészet