Kategórianyertes borászatok/

Magyarország borvidékei - 2017

Furmint - Dobogó Pincészet

A Dobogó Pincészetet 1995-ben alapította a Zwack család, amellyel Izabella egyik gyerekkori álma valósult meg. A pincészet jelenlegi tulajdonosa Zwack Izabellán kívül a borász Domokos Attila. Szőlőik összesen öt hektárt tesznek ki Tokaj-Hegyalja szívében, Mád leghíresebb első osztályú területein, a Betsek-, a Szent Tamás- és az Úrágya-dűlőkben. Legfontosabb céljuk, hogy Magyarország és a világ számára megmutassák Tokaj friss, vibráló, izgalmas arcát nemcsak az aszúk, hanem a szárazborok tekintetében is úgy, hogy közben hűek maradnak a borvidék több száz éves múltra visszatekintő, kiváló hagyományaihoz. A pincészet természethű szemlélettel műveli a szőlőt és készíti a borokat 2003 óta, amelyeket a világ több mint 15 országában értékesít.
Küldetésüknek tekintik, hogy visszahelyezzék Tokajt a világ bortérképére, és nemzetközi szinten is minél ismertebbé és elismertebbé tegyék a furmintot mint őshonos és sokra hivatott szőlő- és borfajtát. A Dobogó Pincészet fennállása óta évről évre számos magyar és nemzetközi díjat, elismerést és regionális trófeát szerez borversenyeken, amelyek közül az egyik legjelentősebb a 2013-as Decanter World Wine Awards-on elért Regionális Trófea a 2011-es évjáratú Dobogó Furminttal.

Kategórianyertes bor: Dobogó Tokaji Furmint 2015

2015 száraz és napfényes nyara után a furmintszüret már szeptember első hetében elkezdődött. Kézi szüret, gondos válogatás, gyors feldolgozás után a bor francia, olasz és magyar hordókban erjedt, majd érlelődött tíz hónapig. Érlelési potenciálja legalább 10 év. Halvány szalmaszín idézi vissza a nyarat.
Illatában a furmint klasszikus körtéje dominál. Elképesztően friss és gyümölcsös. A bort kóstolva kitűnik kristálytiszta szerkezete, minden kortya édesen simogató. Csodás ásvány és só kíséri a friss körtehúst és ananászt. Rendkívül tiszta illatokat és ízeket fedezhetünk fel. Játékos, megnyerő kísérője egy kellemes beszélgetésnek.

Zwack Izabella és Domokos Attila, a Dobogó Pincészet tulajdonosai