Cabernet franc - Riczu Tamás Borászata
A borászat a Villányi borvidék közepén, Siklóson található, ahol 7 hektáros területen tudatos, környezetbarát és vegyszermentes szőlőművelést folytat. A borászat kizárólag természetes, állati származékoktól mentes, vegán alapanyagok felhasználásával állít elő évi 40-50 ezer palack bort, melyek villányi védett eredetű classicus, premium és super premium minősítéssel kerülnek forgalomba. A borok komplexek, ízben, illatban és zamatban gazdagok, tartalmasak, szépek és emlékezetesek. Ismertetőjük a különlegesen finom bársonyosság, az egyedi ízvilág. Riczu Tamás a hazai és nemzetközi versenyeken elért sikereit a hagyományok és a természet tiszteletének, a modern technológiai eljárások alkalmazásának és a szakma iránt érzett alázatának is köszönheti.
Kategórianyertes bor: Villányi franc 2018
A bor előállítása magas terméskorlátozással, kézi szürettel és kézi bogyóválogatással, valamint tölgyfa hordóban való 23 hónapos érleléssel történt. A cabernet franc egészséges, érett bogyóinak köszönhetően a bor mély, rubinvörös színű, intenzív illatú, fogyasztásakor művészien kifinomult. Az érett gyümölcsök – mint a szeder, áfonya, erdei szamóca – mellett a szilvalekvár fanyar ízvilága uralkodik, de megjelenik a hordóból származó fűszeresség is, mely vanília, csokoládé és kávé aromával elegyedik. Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakt, lekerekedett tannin szerkezet jellemzi ezt a hosszú utóízzel rendelkező, tüzesen testes, komoly, egyensúlyos és elegáns bort.