Kategórianyertes Borászatok

Olaszrizling - Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A Bujdosó család közel 90 hektár szőlőt művel a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. Három generáció osztozik a pincészet feladatain. A birtok 60%-án fehér fajtákat találunk. Kiemelt figyelmet kap az olaszrizling, a sauvignon blanc és a kékfrankos, mindemellett büszkék tradicionális pezsgőjükre. A szőlőművelést szeretnék a lehető legmagasabb szintre emelni, törekszenek a vegyszermentességre. Keresik azokat a fajtákat, amelyek megfelelnek a kor és a klímaváltozás kihívásainak. A család a Balaton és a vitorlázás szerelmese: a Pannónia 70-es cirkálóval a balatoni vitorlásversenyek állandó résztvevői.

Kategórianyertes bor: Hegybor "270" 2023

A Bujdosó Pincészet hegybora a Csirip-tetőn szüretelt olaszrizlingből készült. Kiemelkedő adottságú a terület: egy 270 méter magas fennsík, melyet alul erdő övez, ez pedig jó hűtést biztosít a növénynek. Az állandó légmozgás rendkívül hasznos segítség az egészséges szőlő szüreteléséhez. Tartalmas, komplex bor megalkotása volt a cél, ami hozza a fajta karakterét. Illatában fehér húsú őszibarack, zöldalma és tavaszi virágok fogadnak. Komolyabb test mellett szép savakat találunk, érett gyümölcsök határozzák meg a kortyot. Lecsengésben mandulás fanyarság jelenik meg – hiába, vérbeli olaszrizling!