Kategórianyertes borászatok/

Magyarország borvidékei - 2017

Cabernet franc - Heumann Pincészet

A Heumann Pincészet egy kis, családi tulajdonban lévő, fenntartható szemléletű pincészet Villányban, amelyet Evelyne és Erhard Heumann, egy svájci-német házaspár alapított. A borkészítésbe Villányban véletlenül csöppentek, amikor Evelyne édesapja a térségbe látogatott üzletet kötni. Azonnal beleszeretett a vidékbe, és vásárolt egy kis szőlőterületet Siklóson. Erhard bankárként, Evelyne könyvelőként dolgozott, de mindkettőjüket érdekelte a bor, így belefogtak a borászkodásba. A bor iránti szenvedély, a magas minőségi követelmények és a kiváló villányi termőterület hamar meghozta gyümölcsét.
A Heumann Pincészet célja, hogy nagyszerű borokat készítsen elfogadható áron. A cabernet franc és a helyi kékfrankos fajtákat tekintik pincészetük zászlóshajóinak. Mindkét fajtát használják házasításokhoz is, elég csak a Lagona vagy a Terra Tartaro nevű borukat említeni. A 15 hektáros, főleg déli fekvésű, illetve fennsíkra telepített szőlőterületüket elsősorban a siklósi körzetben találjuk, a tőkesűrűség hektáronként
5–7 ezer. Jelentős terméskorlátozást alkalmaznak (30–40 hl/ ha). A területek több mint 90 százaléka a Villányi Eredetvédelmi Rendszer – DHC (Districtus Hungaricus Controllatus) – szerint Prémium besorolású.

Kategórianyertes bor: Villányi Franc 2012

A 2012-es évjárat az első, amely az új márkanév – Villányi Franc – és az ehhez tartozó szabályozás szerint került forgalomba. A hosszú, meleg nyár elmúltával a szőlőt október elején szüretelték. Az érlelés 22 hónapig tartott új és használt magyar tölgyfa hordóban. Mély, tükrös, bíborszínű bor, lila árnyalattal. Illatában piros bogyós gyümölcsök, némi vaníliával és borssal. Ízében fekete bogyósok, elsősorban feketeribizli és egy kevés csokoládé fedezhető fel. Jó savszerkezet és szép textúra jellemzi. Testes, elegáns bor, hosszú utóízzel. Még hosszú ideig nyújt élményt a borkedvelőknek.

Evelyne és Erhard Heumann, a Heumann Pincészet alapítói