Bikavér - Petrény Winery
A Petrény család nemzedékek óta készített bort saját fogyasztásra. Ez adott ihletet a 2002-ben elkezdett szőlészet és borászat modern, de mégis hagyományokra épülő fejlesztésére. Jelenleg közel 125 hektáron gazdálkodnak. Meggyőződésük, hogy a jó bor alapja a kiváló minőségű szőlő, amit csakis gondos műveléssel lehet a tőkéről megszerezni. Alacsony terheléssel segítik a szőlőt ellenállóbbá tenni a betegségekkel szemben, ezzel a növényvédelmet a minimálisra szorítani, a legkevesebb és kizárólag „zöld” szerekkel permetezni. Az érett, kizárólag egészséges szőlőt természetes, hagyományos technológiával, a lehető legtisztább körülmények között erjesztik. A borok fejlődését tradicionális tölgyfa hordók és jó klímájú pince – a régió első kóser pincéje – segíti.
Kategórianyertes bor: Borgundi Egri Bikavér 2012
Gránátba hajló peremű, rubinszínű bor. Illatában és ízében egyaránt megjelennek az érett fekete bogyós gyümölcsök – fekete cseresznye, szeder, áfonya –, a hordós érlelésre utaló füstösséggel, pirított magvakkal, édes fűszerekkel. Jól integrált, visszafogott mennyiségű tannin, szép sav, könnyed korty: egy igazán elegáns egri bikavér, amely úgy tud mélységet mutatni, hogy nem válik nehézzé. E bort 2018-ban megválasztották Debrecen város borának is.