Kategórianyertes borászatok/

Magyarország borvidékei - 2017

Kékfrankos - Fritz Pincészet

A Fritz Pincészet több évszázados családi hagyományokra épül. Az ősök a németországi Baden-Württemberg tartományból, Würmersheim községből származnak, és ott már az 1600-as évek elején termesztettek szőlőt és készítettek bort. A 18. században telepedtek le Magyarországon, folytatva a szőlőtermesztést a Szekszárdi borvidéken, amelynek fejlődését a 20. században a második világháború törte meg. A fáradságos munkával kiépített birtokot a háború után elvették a családtól, és csak a rendszerváltozás után tudtak újra elkezdeni építkezni a régi hagyományok alapján. Fritz József az 1990-es évek elején vásárolt egy kis présházat és kiváló adottságú 2 hektárnyi szőlőterületet a Szekszárdi borvidéken, a Decsi-hegyen. A birtok évről évre növekedett, és a bortermelés mellett a vendéglátásra is nagy hangsúlyt fektetett.
A Fritz család ma már 30 hektár szőlőterületen gazdálkodik a sajátos mezoklímával rendelkező Aranydomb-dűlőben. A terület keleti-délkeleti fekvésű, a dombokat fedő lösztakaró pedig egyaránt kedvez a helyi és világfajtáknak. A hangsúly azonban a borvidékhez köthető helyi fajtákon van, mert – véleményük szerint – ezekkel lehet igazán kifejezni Szekszárd egyediségét. Évente mintegy 200 ezer palack bort készítenek, fő fajtájuk a kékfrankos, ez a szőlő általában házasításaik fontos alkotóeleme is. Boraik hazai és nemzetközi borversenyeken rendre fontos díjakat hoznak el.

Kategórianyertes bor: Kékfrankos 2012

Az évjárat kitűnő volt a borvidéken. A Decsi-hegyen termett bor 14 hónapig érett másodtöltésű, közepes pörkölésű magyar tölgyfa hordóban. Az intenzív gyümölcsös jegyeket illatban és ízben egyaránt harmonikusan egészítik ki a finom hordófűszerek. Összetett struktúra, közepesnél nagyobb test és szép tanninszerkezet jellemzi.

Fritz József, a Fritz Pincészet tulajdonosa