Kategórianyertes borászatok

Magyarország borvidékei - 2018

Kékfrankos - Günzer Pincészet

1990-ben indult családi borászat, kezdetben 0,5 hektárral és 1500 palack értékesítésével. Ez a szám mára eléri a 25 hektárt és a 150 000 palackot. A borok Villány déli fekvésű dűlőiben készülnek. Boraikból próbálják a természeti adottságok maximumát kihozni, ügyelve az egyes dűlők és az évjárat sajátos értékeire. Küldetésük olyan borok megalkotása, amelyekre borász és fogyasztó egyaránt vágyik.
A termőterületek betelepítése 1998-ban kezdődött, technológiai beruházásuk 2001-ben indult és napjainkban is tart, hiszen a jó minőségű szőlő és a technológia elválaszthatatlanok egymástól. Hisznek a családi gazdaságok nagyságrendjében, ahol minden munkafázishoz és megszülető tételhez szoros kötődésük van.

Kategórianyertes bor: Kékfrankos Prémium 2012

A kékfrankos a pincészet saját telepítése, a Bocor déli, forró katlanjában. A klón apró szemű és laza fürtű, a talaj meszes és tápanyagszegény – a szőlő szinte önmagát korlátozza. Csak öt kicsi fürtöt tartanak meg, ehhez a sűrűséghez és „vastagsághoz” (testességhez) ennyi kell. A bor két és fél évig érett kis fahordóban. Fanyarságnak, durva savaknak nyoma sincs, inkább a fajta kerek, jó ivású arcát mutatja ez a szép tétel.

A Günzer Pincészet négy tagja