Rozé - Koch Borászat

A nemzedékek óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó Koch Borászat a Hajós–Bajai borvidéken, Borotán található. A modern pincészet 150 hektáron gazdálkodik, 27 fajta bort készít, és éves szinten 800.000 palackot értékesít. Koch Csaba alapító és főborász 2014-ben az Év Pincészete díjat, 2019-ben az Év Bortermelője és a Legjobb Európai Borászat címet érdemelte ki. A pincészet borai közül a cserszegi fűszeres, a cabernet sauvignon, a kadarka és a rozék emelhetők ki. A villányi szőlők feldolgozását a Vin Art néven működő pincészet végzi Nagyharsányban.

Kategórianyertes bor: Duna-Tisza közi Néró Rosé 2020

A borászat kiegyensúlyozott, üdítően markáns, de behízelgő zamatosságú rozéja. Kézi szüretelésű szőlőből készült, eper színű, egyedi, finoman édes szőlő illatú, jellegzetes fűszeres zamatanyagokkal rendelkező, nem kimondottan szokásos rozé. A néró csemegeszőlőt az 1960-as években nemesítette Csizmazia József és Bereznai László, s csak 1993 óta államilag elismert fajta. Ez a csemegeszőlő szokatlanul magas cukorfokkal szüretelhető.


 

 

 

​​​​​​